استادیار دانشكده تغذیه تاكید كرد

وجود ماده سفیدكننده در شیر كذب است

وجود ماده سفیدكننده در شیر كذب است

استادیار دانشكده تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، اظهار داشت: در یك برهه زمانی كارشناسی از روی ناآگاهی، بحث ماده سفیدكننده در شیر را بیان كرد و موجب نگرانی مردم شد.



به گزارش شیک بار به نقل از مهر، وحید مفید، گفت: به هیچ وجه ضرورتی برای افزودن ماده سفیدکننده در شیر وجود ندارد و اگر این ماده را بعنوان اثر ضد میکروبی بدانیم، وقتی دامداری های ما مجهز به امکانات هستند و شیر را پس از دوشیدن سرد می کنند، کیفیت آن در حد اعلا حفظ می شود.
وی اضافه کرد: هیچ دلیلی برای اضافه کردن وایتکس به شیر وجود ندارد و این مسئله دروغی از روی ناآگاهی بود و حقیقت ندارد.
استادیار دانشکده تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیان کرد: اگر ماده سفید کننده به شیر اضافه شود، بوی آن یا کلر در شیر مشخص می شود و این طعم توسط مصرف کننده قابل تشخیص می باشد.
مفید در ادامه به شیرهای برگشتی از کارخانه های تولیدکننده اشاره نمود و اظهار داشت: مجوزهای بهداشتی شیرهای برگشتی از کارخانه های تولیدکننده، در رابطه با سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد جهان است. چون آنها برمبنای پروتکل ها و دستورالعمل هایی که دارند، ملزم هستند در ورودی کارخانه ها، کیفیت شیر را کنترل کنند. و اگر از استانداردهای لازم برخوردار باشد، اجازه ورود به داخل کارخانه را می دهند و در غیر این صورت برگشت داده می شود.
وی افزود: متاسفانه یکی از مقاصد شیرهای برگشتی از کارخانه های تولیدکننده، انتقال به سمت ماست بندی ها و کارگاه های سنتی غیرمجاز می باشد که کنترلی بر شیرخام ندارند. چون که آزمایشگاهی برای کنترل آنها وجود ندارد.
استادیار دانشکده تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این پرسش که دلیل خوشمزگی شیر سنتی نسبت به شیر پاستوریزه چیست، اظهار داشت: مردم به مصرف چربی در مواد غذایی علاقمند هستند. متخصصین تغذیه اصطلاحی دارند که هر چیزی که خوشمزه تر است، زیان آن بیشتر است. شیرهای سنتی به صورتی شیرهایی هستند که میزان درصد چربی آن بالا است.
مفید درباب فرهنگ سازی و ترویج مصرف شیر در کشور اظهار نمود: برمبنای برنامه سوم، چهارم، پنجم و ششم توسعه، توجه به این نکته شده است که رساندن سرانه مصرف شیر در کشور بعنوان یکی از هدف گذاری ها باشد. این در حالیست که در برنامه پنجم، ۱۶۵ کیلو سرانه مصرف شیر را هدف گذاری کرده بودند. و این هدف گذاری زمانی می تواند عملیاتی شود که از یک سو ما میزان تولید شیر خام را به حد موردنیاز برسانیم و از جانب دیگر زمینه های مصرف را ایجاد نماییم.
وی اضافه کرد: در همه کشورها، سرانه مصرف شیر متفاوت می باشد. اما یکی از دلیلهای پایین بودن سرانه شیر به سبب عدم فرهنگ سازی از طرف متخصصین است.
استادیار دانشکده تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: به جهت اینکه تولید شیر خام را به آن حد برسانیم باید در توسعه دامداری ها کار نماییم که ما هم در تولید به این عدد نرسیدیم. هم اکنون دامداران، ۱۰ تا ۱۱ میلیون تن شیر تولید می کنند. این در حالیست که این عدد برای صنایع لبنی پایین است.
مفید درباره سم آفلاتوکسین در شیر و لبنیات، اظهار داشت: این سم می تواند در شیر و فرآورده های دامی بوسیله غذای دام منتقل شود و منشا آن خوراکی است. اما اینکه این سم در شیرهای ایران وجود دارد یا نه، احتمال دارد یک زمانی که در گاوداری های سنتی بیشتر از نان خشک های کپک زده استفاده می شد یا در خوراک دام مصرفی در دامداری های سنتی بودند این مشکل را داشتیم. اما طی دو دهه اخیر روند تغییر دامداری های ما از سنتی به صنعتی شتاب گرفته است و ما دامداری هایی داریم که حداقل از ۱۰ تا ۱۵ تن تا ۳۰۰ تن شیر بطور روزانه تولید می کنند.
وی اضافه کرد: تامین خوراک دامی در مبادی کنترل شده است و وقتی این کنترل ها انجام می شود آفلاتوکسین در خوراک دام وجود ندارد. خیلی از تحقیقاتی که در سال های اخیر انجام شده، ثابت کرده است که آزمایشاتی که انجام شده میزان آن در شیرهای تولیدی در کشور ناچیز و پایین تر از تولید مشخص شده در استانداردها بوده است. چونکه در استانداردها حد مجازی برای آفلاتوکسین مشخص کردند که این حد مجاز باتوجه به سرانه مصرف کشورهای مختلف نیز متفاوت می باشد.
مفید افزود: استانداردی که ما در کشور داریم از استاندارد FDA آمریکا سخت تر است. اما حد استاندارد ما از اتحادیه اروپا بالاتر است. در صورتیکه بیشتر شیرهایی که در ایران تولید می شود این حد را در نزدیک اتحادیه اروپا دارند. اما هیچ نگرانی در مورد شیر سم آفلاتوکسین وجود ندارد و خوراکی که دام ها مصرف می کنند، کاملاً قابل کنترل است.

1399/03/27
14:07:45
5.0 / 5
1499
تگهای خبر: امكانات , بار , تولید , زمین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری