توافقنامه اوراسیا گشایشی محدود در صادرات یا آغاز فصل جدید؟

توافقنامه اوراسیا گشایشی محدود در صادرات یا آغاز فصل جدید؟

به گزارش شیک بار، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان ضمن اشاره به ضرورت تغییر قوانین و آئین نامه های در ارتباط با بازگشت ارز برای نتیجه بخش بودن اجرای توافقنامه اوراسیا، اظهار داشت: به نظر می آید اجرای توافقنامه اوراسیا سریع ترین تأثیر را بر افزایش صادرات کالاهای در ارتباط با صنایع پتروشیمی، فولادی و کشاورزی خواهد داشت که در این بازار مزیت صادراتی دارند.


به گزارش شیک بار به نقل از ایسنا، مذاکرات ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از سال ۱۳۹۹ آغاز شد و در دیماه سال ۱۴۰۲ نخستین موافقت نامه تجارت آزاد ایران با این اتحادیه شامل کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس، طی مراسمی در حاشیه اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سن پترزبورگ روسیه به امضا رسید. اما برای اجرایی شدن این موافقتنامه لازم بود سند نهائی تجارت آزاد در مجلس کشورها به تصویب برسد.
در نهایت با تصویب سند یاد شده، توافقنامه تجارت آزاد بین کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران از ۲۵ اردیبهشت ماه سال جاری اجرایی شد. بر این اساس هم اکنون حدود ۸۷ درصد کالاهای مبادله ای میان ایران و ۵ کشور عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا با تعرفه صفر مبادله می شود.
موسی آقائی - رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان - در گفتگو با ایسنا، در رابطه با تأثیر اجرایی شدن موافقتنامه تجاری اوراسیا بر توسعه صادرات غیرنفتی در شرایط تحریم، اظهار نمود: تحریم ها و موافقت نامه ها مانند هر چیز دیگر در دنیا دست کم دو گونه اثرگذاری دارد؛ یکی تأثیر آن در قسمت اجرا و عمل است و دیگری بار روانی و روانشناختی آن. به هر حال با عنایت به تحریم های بانکی که خلاف ذات تجارت آزاد از جانب ایالات متحده بر ضد ایران وضع شده، امکان بهره برداری کامل از این موافقت نامه و البته سایر موافقتنامه ها در کوتاه مدت وجود نخواهد داشت.
اما به قول وی زمانیکه تجار کشورهای عضو میزان اثرگذاری موافقتنامه را بر قیمت کالاهای مد نظر خود مشاهده می کنند، رقابتی بودن قیمت کالای ایرانی در کنار کیفیت آن، محرکی خواهد شد که خود تجار این کشورها برای دور زدن تحریم ها به طرف ایرانی کمک کنند یا دست کم امیدواریم که این اتفاق بیفتد.
آقائی با اشاره به اینکه سابقه تجاری ایران با کشورهای عضو اوراسیا، بخصوص روسیه و تحریم های وضع شده ضد این کشور هم در امر دور زدن تحریم ها تأثیر خواهد داشت، خاطرنشان کرد: در مجموع باید واقع بین بود و با عنایت به تحریم ها و شرایط و قوانین بازگشت ارز به کشور نمی توان توقع بالا و غیر واقع بینانه در کوتاه مدت داشت. ما پیشتر هم در همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا شاهد اثر موانع تحریمی بوده ایم، این موارد در بریکس هم بر فعالیتهای ما اثرگذار بوده است.
به قول رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان صحبت هایی هم در مورد استفاده از ارزی به جز دلار در مراودات تجاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا مطرح گردیده است. با عنایت به ضعف پول ملی کشورهای عضو، تنها ارز قابل بررسی روبل روسیه بوده، اما با عنایت به این که چنین اقدامی در جهان رواج ندارد کمک شایانی به معاملات نخواهد کرد. اصولاً زمانیکه حتی برای تبادلات به روبل هم باید از ارز واسط دلار استفاده شود، این کار سبب سختی قیمت گذاری شده و با عنایت به این که اصولاً دو بار تبدیل واحد پولی اتفاق می افتد به زیان تاجر ایرانی خواهد بود.
آقائی در ادامه در جواب سوالی در رابطه با پیش نیازهای اثرگذاری توافقنامه اوراسیا، اظهار نمود: ابتدا باید نگاهمان را به امر تجارت، مراودات اقتصادی و شخص تاجر عوض نماییم و بپذیریم که موظف هستیم تا امر تجارت را به واقع و بدون هیچ منتی برای جامعه تجاری تسهیل نماییم. ازاین رو نخستین جایی که باید روی آن دست گذاشت قوانین و آئین نامه های در ارتباط با بازگشت ارز است. هم اکنون مدل فعلی فشار بسیاری بر جامعه تجاری می آورد و این مورد از دغدغه های اصلی تجار است. پس از آن با کمک بخش خصوصی میتوان بسمت تقویت زیرساخت های حمل و نقل رفت.
وی در جواب سوالی در باره صنایعی که برای ورود به بازار اوراسیا مزیت صادراتی دارند هم اظهار داشت: به نظر می آید اجرای توافقنامه اوراسیا سریع ترین تأثیر را بر افزایش صادرات کالاهای در ارتباط با صنایع پتروشیمی، فولادی و کشاورزی خواهد داشت که در این بازار مزیت صادراتی دارند. پیشتر هم شاهد بوده ایم عمده تاثیرگذاری و البته عمده فعالیت تجاری ما با این کشورها حول محور کالاهای با تکنولوژی پایین تر یا با پیچیدگی کمتر بوده است. البته امیدواریم با برنامه ریزی و فعالیت همه ذینفعان این حوزه بسمت افزایش تجارت با تاکید بر صادرات کالاهای با پیچیدگی بالا پیش برویم.



1404/02/28
10:03:28
5.0 / 5
17
تگهای خبر: بار , تجارت , تكنولوژی , حمل و نقل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری؛ شیک بار، همراه شما در هر اسباب کشی