رئیس كل بانك مركزی اعلام كرد

عرضه ارز ناخدا تا ۲ هفته دیگر

عرضه ارز ناخدا تا ۲ هفته دیگر

به گزارش شیک بار، رییس کل بانک مرکزی از راه اندازی بازار مبادله ارز و طلا در کشور تا دو هفته دیگر تحت عنوان سامانه ناخدا آگاهی داد و اظهار داشت: عرضه ربع سکه در بورس ادامه دارد و اگر لازم باشد سکه تمام را نیز عرضه می نماییم.


به گزارش شیک بار به نقل از ایسنا، محمدرضا فرزین در یک برنامه تلویزیونی، درباره ی وضعیت ارزی و روند احیای بازار ارز، کنترل نقدینگی و تورم و همین طور عرضه سکه در بورس توضیح داد.

آزاد شدن قسمتی از منابع ارزی بلوکه شده
وی اظهار داشت: از ابتدا اعلام کردیم بدنبال ثبات بازار ارز هستیم و در این راه در نخستین اقدام، مذاکره با شرکای تجاری در قالب دیپلماسی پولی و بانکی را شروع کردیم که این مذاکرات با کشورهای همچون قطر، امارات، چین و عراق انجام شد. نتیجه این مذاکرات آزاد شدن بخش زیادی از منابع ارزی مسدود شده بود که هم اکنون در سامانه نیما از آن استفاده می نماییم.
فرزین اظهار داشت: برهمین اساس روز گذشته توانستیم ۳۰۰ میلیون دلار از محل ارز آزاد شده از عراق را در سامانه نیما برای کالاهای اساسی عرضه نماییم و از این به بعد این عرضه ادامه دارد و واردکنندگان کالاهای اساسی می توانند منابع ارزی مورد نیاز خودرا از این محل تامین کنند.

عرضه دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی در سامانه نیما
وی افزود: در گذشته این ارزها در سامانه نیما فروخته نمی شد، اما هم اکنون این اتفاق می افتد و مهلت آنرا از ۲۰ روز تا ۲۳ روز کاهش دادیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به عرضه ارز در سامانه نیما با نرخ متوسط ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان طی ۲۰ روز گذشته، اظهار داشت: در این بازه زمانی تمام نیازهای کالایی کشور را تامین کردیم. بر طبق آمارها می توان اظهار داشت که در ماه گذشته ۳.۳ میلیارد دلار ارز اختصاص داده شد و بابت آن باید از همکاری صادرکنندگان خصوصاً صادرکنندگان محصولات پتروشیمی تشکر کرد.

ارزهای خارج از کشورمان را به واردکنندگان می دهیم
فرزین با اعلان اینکه پروسه تامین ارز ادامه دارد، اظهار داشت: مذاکراتمان با این کشورها هم ادامه دارد و همه ارزهایی که در خارج از کشور داریم را در اختیار واردکنندگان قرار می دهیم.

افزایش ذخایر ارزی و نداشتن محدودیت در تامین نیاز ارزی
به گفته او، آمار ۹ ماهه بانک مرکزی نشان میدهد حساب کالایی کشور مثبت بوده است؛ یعنی صادرات منهای واردات ۲۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مثبت بوده است. این مساله سبب شده ذخایر ارزی مان به همین میزان افزایش پیدا کند و اکنون هیچ محدودیتی در تامین نیازهای ارزی کشور نداریم.
وی اظهار داشت: این که منابع ارزی مان از محل صادرات بیش از واردات است، در عملکرد می توانید آنرا ببینید و می توانید اختصاص ارز در سامانه نیما امسال با سال قبل مقایسه کنید. البته بر طبق نیاز دیگری که دراین زمینه وجود دارد، بازار متشکل ارزی هم فعال شده و هم اکنون در آن اسکناس عرضه می نماییم.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: از شروع امسال تا حالا دو میلیارد و ۶۰ میلیون دلار در بازار متشکل ارزی اسکناس عرضه نموده ایم که با قیمت ۳۷ تا ۳۹ هزار تومان بوده است و روز گذشته بیش از ۲۱ میلیون دلار اسکناس در این بازار ارائه شد که البته تنها سه میلیون دلار آنرا بانک مرکزی عرضه نمود و ۱۸ میلیون دلار باقیمانده توسط صرافان ارائه شد.

راه اندازی سامانه ناخدا
فرزین اظهار داشت: همانطور که وعده داده بودم بازار مبادله ارز و طلا تا دو هفته دیگر راه اندازی خواهد شد و در سامانه ای که تحت عنوان ناخدا طراحی شده، اگر کسی بیماری در خارج از کشور دارد یا شرکت هواپیمایی، آژانس گردشگری و غیره به ارز نیاز دارد همه اینها در بازار مبادله ارز و طلا وارد خواهند شد و نیاز همه آنها را تامین می نماییم. البته اینگونه تامین ارز در بازار مبادله ارز و طلا بر طبق مستندات ارائه شده از طرف متقاضیان است.

افزایش ارز اختصاصی به هر نفر
وی با تأکید بر راه اندازی بازار مبادله ارز و طلا تا دو هفته آتی اظهار داشت: در این بازه زمانی بخشنامه ای صادر کردیم و بر طبق آن صرافی ها مجازند که خرید و فروش ارز را انجام دهند و اگر قبلا هر نفر می توانست ۲۰۰۰ یورو ارز از صرافی تامین کند اکنون به ۵۰۰۰ یورو بالا رفته است. اگر کسری دراین زمینه وجود داشته باشد و صرافی ها با کسری مواجه شوند بوسیله بانک مرکزی آنرا جبران و تامین خواهیم کرد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: بانک مرکزی توانایی تامین اسکناس را دارد. زمانی که سامانه ناخدا راه بیفتد مستندات آنرا هم ارائه می کنم.
فرزین در پاسخ به سوالی درباره ی ابهامات مطرح شده در حوزه بخشنامه اخیر صادر شده برای صرافی ها اظهار داشت: بعد از صدور این بخشنامه ابهاماتی عنوان شد که آنرا توضیح خواهم داد. یکی از این مسائل این بود که گفتیم رفع تعهد ارزی یعنی خرید و فروش ارز صادراتی توسط بانک مرکزی صورت بگیرد اما در مقابل به صرافی ها اجازه خرید و فروش ارز را دادیم. از طرف دیگر تصویری به وجود آمده که محدودیت برای خرید و فروش ارز توسط صرافی ها به وجود آمده است اما در این بخشنامه به صرافی ها اجازه دادیم تا سقف ۳۰ هزار یورو ارز خریداری کنند و اگر به عنوان مثال صرافی ای ۱۰۰ هزار یورو ارز خرید باید ۷۰ هزار تای آنرا بفروشد.
وی افزود: در بخشنامه جدید فرصت حضور جدیدی به صرافی ها داده ایم و به آنها گفته ایم به هر فرد می توانند تا ۵۰۰۰ یورو ارز بفروشند و اگر محدودیت سقف خرید برای صرافی ها تعیین کردیم به سبب این است که می خواهیم معاملات ارز به سمت عرضه مثبت باشد.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: این اقدامات و برنامه ها بصورت مستمر ادامه دارد و مذاکراتمان با همه کشورهای طرف تجاری ایران که منابع ارزی در آنجا داریم ادامه پیدا می کند و اکنون روابط خوبی با بانکهای مرکزی قطر، امارات و عراق داریم.

به بازار آزاد ورود و نرخ سازی می کنیم
پفرزین با اشاره به بیش از ۳۲ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در ۹ ماهه امسال اظهار داشت: در گذشته محدودیت هایی برای ارز به سبب تحریم داشتیم که هم اکنون منابع ارزی مان آزاد شده و مردم می توانند نیاز ارزی خودرا تامین کنند، اما با توجه به این شرایط در یک فضای ذهنی برای کشور محدودیت ایجاد کردند و در فضای مجازی نرخ هایی تحت عنوان نرخ بازار آزاد منتشر می شود. البته در بازار آزاد هم ورود می نماییم و برخلاف گذشته اهتمام می نماییم در این بازار هم نرخ سازی نماییم، چونکه هدف ایجاد ثبات ارزی در کشور است.

راه اندازی حواله در کنار بازار مبادله ارز و طلا
پوی با اشاره به این که به عمان هم سفری خواهم داشت، اظهار داشت: اگر از روز سه شنبه که خرید و فروش ارز توسط صرافی ها شروع می شود محدودیتی برای صرافی ها به وجود بیاید در بازار متشکل در قالب حراج به آنها ارز می فروشیم و بدنبال این هستیم که در بازار آزاد به یک نرخ ساز تبدیل شویم. همین طور در بازار مبادله ارز و طلا علاوه بر اسکناس، حواله را هم راه اندازی می نماییم و در آینده و بعد از تامین همه نیازهای ارزی بدنبال استفاده از دیگر ابزارهای لازم و ممکن مانند سوآپ هم خواهیم رفت.
رئیس کل بانک مرکزی اشاره کرد: تامین ارز برای کالاهای اساسی، مواد اولیه و ماشین آلات در اولویت قرار دارد و از آنجائیکه تقریباً همه ارز تامین شده متعلق به منابع حاصل از فروش نفت و محصولات پتروشیمی آنرا با متوسط قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای نیازهای اساسی تامین خواهیم کرد که البته ممکنست تعدادی از صادرکنندگان دیگر نتوانند ارز خودرا با این قیمت عرضه کنند که در این جهت بدنبال راه اندازی بازار دومی هستیم تا بوسیله مشوق ها و یارانه های صادراتی بتوانیم به شکلی عمل نماییم که صادرکنندگان این دسته از کالاها مانند خشکبار از فروش ارزشان متضرر نشوند.

دلیل تعیین قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای دلار
فرزین در پاسخ به سوالی در خصوص این که برخی ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی را با ارز ۴۲۰۰ تومانی مقایسه می کنند، اظهار داشت: تفاوت هایی بین میانگین ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی اعلام شده با ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود دارد. اولا از ابتدا مکلف بودیم که ارز را به نرخ ETS عرضه نماییم که در روزی که این کار را می خواستیم انجام بدهیم نرخ ETS معادل ۲۹ هزار تومان بود؛ بدین سبب میانگین قیمت ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تفاوت محسوسی با آن نداشت.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر میانگین قیمت ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان باتوجه به تعیین قیمت ۲۳ هزار تومانی دلار در بودجه می تواند بودجه دولت را به تعادل برساند، چونکه حتی بیش از آنست. البته ممکنست برای تامین نیاز کالاهای اساسی آنرا با دو درصد پایین تر از این نرخ هم عرضه نماییم. چونکه نمی خواهیم کالاهای اساسی مورد نیاز مردم بیش از این با افزایش قیمت مواجه شود. اما برای برخی صادرکنندگان که ممکنست برای عرضه ارزشان با این قیمت گرفتار مشکل شوند با روش های جدید بازارسازی آنرا جبران می کنیم؛ بدین سبب متوسط قیمت اعلام شده برای نرخ ارز تعادل را برای دولت، مصرف کنندگان و تولیدکنندگان فراهم می آورد و بنا بر این می تواند قابل اعتماد باشد.

اضافه برداشت بعضی بانکها زیاد است
رئیس کل بانک مرکزی همین طور درباره ی اقدامات انجام شده و در دست اجرا برای کنترل نقدینگی و تورم اظهار داشت: برای کنترل نقدینگی باید ابتدا ببینیم که منشأ آن چیست و به آن بپردازیم. منشأ نقدینگی در کشور طبق آموزه های علم اقتصاد پایه های پولی یا ضریب فزاینده آست. بدهی و ناترازی دولت و بانکها و افزایش دارایی خارجی از دیگر عوامل آن است؛ بدین سبب همه تلاش ما این است که این سه حوزه را با دولت مدیریت نماییم که اتفاقاً مذاکرات خوبی دراین زمینه در لایحه بودجه سال آینده با مجلس، سازمان برنامه و بودجه و دولت داشته ایم.
فرزین افزود: اگر دولت نتواند ناترازی اش را حل کند باردیگر پایه پولی را بیشتر می کند. نکته دوم هم ناترازی بانک هاست که دراین زمینه و بعد از مدیریت بازار ارز و حل شدن مشکلات فعلی با بانک هایی که ناترازی و اضافه برداشت دارند، گفت و گو می نماییم و برای آنها برنامه داریم، چونکه این بانکها غالبا دارایی های خوبی دارند که می توانند با فروش آن ناترازی شان را بهبود دهند. همین طور از ابزار سیاست پولی هم استفاده خواهیم کرد.
وی با اشاره به تاثیر ابزار سیاست مالی در کنترل نقدینگی و تورم اظهار داشت: ابزار سیاست مالی در اختیار دیگر دستگاهها در حقیقت کل حاکمیت اقتصادیست که باید به آن ورود کند. یک سیاستی هم که از قبل وجود داشته و آنرا ادامه خواهیم داد محدودیت در ترازنامه بانک هاست و بسته سیاست پولی را ارائه می دهیم و تلاش می نماییم در آینده شرایط بهتری را از این نظر داشته باشیم.

اعلام نرخ سودهای بانکی به زودی
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوالی در خصوص این که نرخ سود بانکی افزایش می یابد یا خیر؟ اظهار داشت: به زودی مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار ابلاغ و اجرا می گردد.
فرزین همین طور درباره ی ادامه داشتن عرضه سکه در بورس کالا اظهار داشت: از زمانی که ربع سکه را در بورس کالا عرضه کردیم نوسانات و حباب قیمتی کاهش پیدا کرد اما با تشدید انتظارات تورمی باردیگر بین قیمت بازار آن و با نرخی که آنرا عرضه می کردیم، فاصله افتاد. در عرضه هفته گذشته قیمت ربع سکه را تا هفت میلیون و ۹۰ هزار تومان کاهش دادیم و نرخ بازار آن که حباب پیدا کرده بود تا هفت میلیون و ۶۰۰ هزار تومان کاهش پیدا کرد؛ بدین سبب عرضه ربع سکه در بورس کالا از سه شنبه ادامه پیدا خواهدنمود و اگر نیاز باشد سکه تمام بهار آزادی را هم در بورس کالا عرضه می نماییم.




منبع:

1401/11/03
08:05:56
5.0 / 5
355
تگهای خبر: ابزار , بار , تولید , خرید و فروش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری