گزارش شیك بار

ساخت مسكن محرومان فراموش شده ترین نیاز دهك های اول

ساخت مسكن محرومان فراموش شده ترین نیاز دهك های اول

به گزارش شیك بار امام خمینی (ره) ۲۱ فروردین ۵۸ در پیامی با تشكیل نهادی برای حساب ۱۰۰ و بنیاد مسكن، ضرورت تلاش دولت ها برای ساخت مسكن محرومان را برای همیشه زنده نگه داشتند.



به گزارش شیك بار به نقل از مهر، ۲۱ فروردین هر سال یادآور صدور نخستین پیام اقتصادی حضرت امام خمینی (ره) پس از انقلاب در ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ است.
حضرت امام (ره) در این روز با صدور پیام مهمی كه به پیام تشكیل حساب شماره ۱۰۰ مشهور است، فرمودند: از حداقل حقوق هر فرد این است كه صاحب مسكن باشد و دولت را مكلف كردند تا برای این مساله مهم چاره ای بیندیشند.
ایشان در این پیام، دستور به ساخت مسكن برای محرومان از مسكن با كاهش هزینه آن از راه حذف هزینه زمین را پیشنهاد دادند و نهادهای انقلابی مانند بنیاد مستضعفان را موظف به همكاری در این امر نمودند. ضمناً با آغاز به كار حساب شماره ۱۰۰ در تمام شعب بانك ملی از مردم هم خواستند در تأمین مالی ساخت مسكن محرومان همكاری كنند.
بنیاد مسكن بار دیگر در مسكن سازی در شهرهای بزرگ هم فعال شود
اگرچه تا كنون بنیاد مسكن انقلاب اسلامی بعنوان متولی اجرای دستور حساب ۱۰۰ امام خمینی (ره)، فعالیتهای زیادی در بخش خانه دار كردن مردم بخصوص اقشار محروم در شهرهای مختلف داشته، اما در گذر زمان، فعالیت بنیاد مسكن به شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر و روستاها معطوف شده كه باآنكه اقدام مناسبی است، اما با عنایت به این كه در سال های اخیر با كمبود تولید مسكن ویژه اقشار كم برخوردار به علت كاهش قدرت خرید مسكن از یك سو و افزایش مهاجرت به شهرهای بزرگ تر در دهه گذشته از جانب دیگر، در كلانشهرها روبه رو هستند، می طلبد تا این نهاد انقلابی در سایر شهرها هم با اندیشیدن تدابیری با هدف عدم افزایش مهاجرت از روستا به شهرها، برای اقشار كم درآمد ساكن شهرهای بزرگ هم فعالیت ساخت مسكن آبرومند را همانند دهه ابتدایی انقلاب از سر بگیرد.
هرچند كه مقرر است بنیاد مسكن در طرح ملی مسكن به وزارت راه و شهرسازی در ساخت مسكن در سایر شهرها حتی كلانشهرها هم كمك نماید.
مسكن مهر؛ برای مسكن محرومان كارآمد بود؟
در دولت های نهم و دهم كه تمام تمركز متولیان بخش مسكن معطوف اجرای طرح مسكن مهر بود، ساخت مسكن اقشار نیازمند هم در این طرح گنجانده شد. به نظر می آید تا حدودی هم توانست بخشی از نیازمندان را با این طرح خانه دار كند.
مسكن اجتماعی با سرنوشتی نامعلوم
اما در دولت های یازدهم و دوازدهم با عنایت به عدم اعتقاد وزیر سابق راه و شهرسازی به مسكن مهر، برای اقشار دهك های پایین طرحی به نام مسكن اجتماعی عنوان شد كه هیچ وقت گزارشی از اجرا یا عدم موفقیت در اجرای آن مطرح نشد و به نظر می آید دولت یازدهم در این خصوص به توفیقی دست نیافت.
تشكیل كمیته نهادهای حمایتی برای ساخت مسكن دهك های یك تا سه
در دوره یك ساله اخیر وزارت محمد اسلامی نیز، تا كنون مبحث توجه به مسكن دهك های یك تا سه چند بار مطرح شده كه اولین بار، وزیر راه و شهرسازی در اوایل دیماه سال قبل در حاشیه افتتاح متروی شهر جدید هشتگرد از تشكیل كمیته ای با حضور چند نهاد حمایتی و به ریاست معاونت مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی برای ساخت مسكن دهك های یك تا سه با استفاده از منابع دولتی و حاكمیتی و همینطور منابع بانكی ارزان قیمت اطلاع داد.
كدام نهادها مقرر است در ساخت مسكن محرومان فعال شوند؟
این نهادها شامل بنیاد مسكن، بنیاد مستضعفان، كمیته امداد، سازمان بهزیستی، بسیج مستضعفین، آستان قدس رضوی (ع) و خیرین مسكن ساز (تحت پوشش بنیاد مسكن) هستند كه این كمیته تا كنون چندین جلسه تشكیل داده است.
معاون وزیر راه: ۲۰۰ هزار مسكن برای محرومان ساخته می شود
محمود محمودزاده معاون مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی هم درباره مسكن اقشار كم درآمد در بهمن ماه سال قبل اعلام نمود: مقرر است برای افرادی كه توانایی بازپرداخت اقساط تسهیلات مسكن را ندارند، با استفاده از منابع نهادهای حمایتی، برای ۲۰۰ هزار خانوار كم درآمد، مسكن مناسب ساخته شود.
به گفته محمودزاده، قرار نیست این افراد ثبت نام كنند، بلكه با استفاده از بانك اطلاعاتی نهادهای حمایتی شناسایی خواهند شد.
لزوم تأمین مسكن ملكی برای رفع فقر خانواده های محروم
در این راستا در مصاحبه با مهدی غلامی كارشناس مسكن تلاش شده تا این پیام تاریخی حضرت امام بررسی شود. غلامی با اشاره به اینكه اساس این پیام تاریخی حضرت امام، تأمین مسكن برای محرومان به منظور مقابله با فقر و برقراری عدالت در نظام اسلامی است، اظهار داشت: حضرت امام (ره) دوران بعد از انقلاب را دوران سازندگی نامیدند و فرمودند: «در این دوره مردم و به خصوص محرومین باید شكوه نظام عدل اسلامی را لمس كنند و همه باید دست به دست هم داده تا ریشه فقر و استضعاف را از بین ببرند».
۵۰ درصد درآمد خانواده های مستأجر به اجاره بها اختصاص داده می شود
غلامی اضافه كرد: حضرت امام (ره) نخستین و مهمترین گام برای این مهم را تأمین مسكن برای محرومین عنوان می كنند. در شرایط فعلی علت این ماجرا كاملاً محسوس است. چونكه هم اكنون مسكن بیشترین سهم را در سبد هزینه های یك خانواده ایرانی دارد. برای مثال در تهران مستأجران به صورت میانگین نیمی از درآمد خویش را صرف هزینه های مربوط به تأمین مسكن خود می كنند. در كلانشهرها خانواده هایی كه صاحب مسكن ملكی نیستند، بخش قابل توجهی از درآمد خویش را بابت اجاره واحد استیجاری خود پرداخت می كنند. در حالیكه خانواده هایی كه دارای مسكن ملكی هستند، هزینه جاری مسكن، را برای ارتقای كیفیت زندگی و رفاه بیشتر خود به كار می برند. علاوه بر این هر چند سال یك مرتبه با افزایش شدید قیمت مسكن، فاصله زیادی از مستأجران تا تهیه مسكن ملكی بیشتر می شود و به دلیل وابستگی اجاره بها به قیمت مسكن، اجاره بهای واحدهای استیجاری هم افزوده می شود. ازاین رو هر اقدامی كه باعث صاحب خانه شدن افراد شود، مانعی بر افزایش فقر و شدید تر شدن شكاف فاصله طبقاتی موجود در كشور خواهد شد.
تكلیف دولت برای تأمین مسكن بعنوان یكی از حداقل حقوق افراد
كارشناس مسكن افزود: حضرت امام (ره) در این پیام، داشتن مسكن را از حداقل حقوق هر فرد در جامعه می دانند و می فرمایند: «همه محرومان باید خانه داشته باشند. هیچ كسی در هیچ گوشه مملكت نباید از داشتن خانه محروم باشد. بر دولت اسلامی است كه برای این مساله مهم چاره ای بیندیشد».
وی اضافه كرد: در نظام اسلامی تأمین مسكن یكی از نخستین تكالیف دولت هاست. چنانچه در سه بند قانون اساسی به این مساله اشاره شده است. در اصل سوم قانون اساسی تاكید گردیده است برای تأمین نیازهای اساسی كه مسكن یكی از آن هاست، دولت ها باید تمام امكانات خویش را به كار بگیرند.
مشكلات عدیده مردم برای تأمین مسكن
غلامی تصریح كرد: بخش دیگری از پیام حساب ۱۰۰ حضرت امام (ره)، ترسیم وضعیت تأمین مسكن در رژیم پهلوی است و ایشان از اینكه مردم برای صاحب خانه شدن درگیر مشكلات عدیده بودند انتقاد می كنند. ایشان در این مورد می فرمایند: «در رژیم منفور پهلوی مساله مسكن یكی از مصیبت بارترین مشكلات اجتماعی مردم ما بود. خیلی از مردم در اسارت تهیه‌ی یك قطعه زمین و داشتن یك لانه بودند، و چه بسا تمام عمرشان را زیر بار بانك ها و سودجویان و غارتگران به سر می بردند تا بتوانند پناهگاهی را برای خود و فرزندانشان دست و پا كنند. قشر عظیمی از مستضعفان جامعه هم به كلی از داشتن خانه محروم بودند و در زوایای بیغوله ها و اتاقك های تنگ و تاریك و خرابه ها به سر می بردند؛ و چه بسا قسمت مهمی از درآمد ناچیزشان را بایستی برای اجاره‌ی آن بپردازند؛ و این میراث شوم برای ملت ما باقی مانده و الان جامعه‌ی ما با چنین مصیبتی دست به گریبان است».
وی افزود: در شرایط فعلی هم تأمین مسكن برای خیلی از خانواده ها آسان نیست. نسبت قیمت مسكن به درآمد خانواده ها مخصوصاً در شهرهای بزرگ نشان می دهد، خیلی از خانواده ها تا صاحب مسكن شدن فاصله زیادی دارند. اگر این پیام حضرت امام سرلوحه متولیان بخش مسكن باشد، باید شرایط تأمین مسكن را تسهیل كنند و زمان انتظار برای صاحب خانه شدن خانواده ها را كاهش دهند.
غلامی به اشاره دقیق حضرت امام به مساله سودجویی از زمین و مسكن اشاره كردند و گفتند: هنوز هم زیرساخت های لازم و قواعد مقابله با سودجویی در بخش مسكن و زمین در كشور ما كامل نشده است و بازار مسكن از این مساله رنج می برد.
حذف هزینه زمین نسخه پیشنهادی حضرت امام برای تأمین مسكن محرومان
وی اضافه كرد: حضرت امام حساب شماره ۱۰۰ را افتتاح می كنند تا مردم هم در این امر خانه سازی برای محرومان مشاركت كنند. البته در سال های اخیر این حساب، كمتر توسط رسانه ها تبلیغ شده است.
این كارشناس مسكن خاطرنشان كرد: نسخه پیشنهادی ایشان برای تأمین مسكن برای محرومان، كاهش هزینه نهایی مسكن از راه حذف هزینه زمین است. در شرایط فعلی هم كه سهم زمین بیشترین سهم در هزینه نهایی مسكن دارد، حذف آن تا حد قابل توجه ای هزینه مسكن را می كاهد. استفاده از ظرفیت زمین های دولتی، شهرهای جدید، زمین های نهادهای مختلف و همینطور خروج كاربری های غیر ضروری از محدوده شهرها و احیای بافت فرسوده در این رابطه می تواند مؤثر باشد.
ثمره پیام حضرت امام ره تشكیل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی
غلامی به تشكیل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی بر اثر صدور این پیام اشاره نمود و اظهار داشت: بنیاد مسكن انقلاب اسلامی در این سال ها تلاش بسیاری را برای تأمین مسكن بخشی از خانواده های كشور انجام داده است. برای مثال در حوادث طبیعی و خساراتی كه بر اثر تخریب واحدهای مسكونی بازسازی و نوسازی واحدها بر عهده بنیاد مسكن بوده است.
اقدامات مناسب بنیاد مسكن در سال های اخیر
غلامی ساخت مسكن مهر در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر توسط بنیاد مسكن را یكی از اقدامات مثبت و موفق بنیاد مسكن دانست و اظهار داشت: پشتیبانی از ساخت مسكن روستایی با اعطای تسهیلات قرض الحسنه، مخصوصاً در سال های ۸۴ تا ۹۲ هم یكی از نتایج مثبت زحمات بنیاد مسكن می باشد.
سقف تسهیلات نوسازی مسكن روستایی افزایش یابد
وی اضافه كرد: البته در سال های اخیر روند مقاوم سازی واحدهای روستایی بسیار كند شده است و لازم است سقف تسهیلات اعطایی مسكن روستایی افزایش یابد و هم اینكه برای خانواده هایی كه امكان ساخت مسكن با تسهیلات یاد شده را ندارند، از راه نهادهای حمایتی مانند كمیته امداد كمك هایی صورت گیرد.

1399/01/21
23:40:46
5.0 / 5
1839
تگهای خبر: امكانات , بار , بنیاد , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری